Kampanje Odklikni – Povabilo k ozaveščanju o spletnem nasilju za osnovne šole

Spoštovani!

Spletno nasilje (trpinčenje, ustrahovanje, nadlegovanje) nad ženskami in dekleti je v porastu. Že rezultati raziskave Fakultete za družbene vede, izvedene spomladi 2018, so pokazali, da je v Sloveniji vsaj eno obliko spletnega nadlegovanja doživelo kar 56 % osnovnošolk. Z epidemijo COVID-19 se je uporaba interneta povečala, kar posledično povečuje tudi vedno hitrejše širjenje informacij, zato lahko pričakujemo, da bo spletno nasilje nad ženskami in dekleti postajal vse večji problem – na nacionalni in svetovni ravni.

Ozaveščevalna kampanja #Odklikni opozarja na spletno nasilje in nadlegovanje žensk ter deklet. V pasti spletnega nasilja in nadlegovanja se namreč ujemajo vedno mlajše ženske in dekleta, tudi srednješolke žal pa sta najpogostejša odziva žrtev ignoriranje in neukrepanje. Vsako spletno nasilje, čeprav je na prvi pogled morda nedolžno in na žrtvi ni videti posledic, pusti posledice. Zato spletnega nasilja ne smemo dopuščati. Spletno nasilje lahko žrtev pahne v stisko, ki se lahko stopnjuje in vodi tudi v depresijo, izolacijo in samopoškodovanje.

Kampanja poteka pod okriljem Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti z njo pa želimo obeležiti tudi mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini, ki vsako leto poteka 25. novembra 2021. Prosimo, da na elektronski naslov Barbara.Matijasic@isr.si sporočite, ali boste podprli kampanjo in na vaši spletni strani in/ali družbenih omrežjih objavili priporočeno vsebino.

Za dodatne informacije in predloge sem vam na voljo.

S prijaznimi pozdravi,

Kaja Primorac
Podsekretarka / Undersecretary

 
 
 

Deli 
 
 
 
Dostopnost