BRALNA ZNAČKA

 

Pretekla leta so v teh dneh učenci pripovedovali še zadnje knjige za Bralno značko. Zamudnikom so učiteljice izjemoma dovolile pripovedovati še po prvomajskih praznikih. Letos bo, tako kot vse šolsko delo, prilagojen tudi zaključek našega tekmovanja.

Vem, da je veliko učencev že prebralo in pripovedovalo vse knjige. Nekateri pa ste s tem odlašali. Sedaj, ko imate za branje na pretek časa, pa so vse knjižnice zaprte. Ponovno bi rada poudarila, da je seznam knjig za Bralno značko le priporočilni. Torej lahko berete vsako knjigo, ki je primerna za vašo starostno stopnjo. Prepričana sem, da je na domačih knjižnih policah še veliko neprebranih knjig. Morda pa bi posegli po knjigah, ki so jih brali vaši starši, ko so bili osnovnošolci. Veliko lepih zgodb se skriva med orumenelimi platnicami. Nekateri učenci predmetne stopnje ste že prejšnje poletje ponovno odkrili Karla Maya in bili nad njim navdušeni. Berite knjige, ki so očarale vaše starše in prepričana sem, da ne boste razočarani. Kaj pa knjige, ki ste jih dobili za darila? Vem, da marsikdaj ostanejo neprebrane, ker ste nad takim darilom čisto preprosto razočarani. In tu so še razne mladinske revije, ki lovijo prah v vaših sobah. Leto za letom jih ob akciji zbiranja starega papirja dočaka znana usoda, čeprav so bolj ali manj neprebrane. In še bi lahko naštevala….

Za vse tiste (učence PS),  ki se boste ob vsem naštetem še vedno dolgočasili, pa so tu še Mega kviz (www.megakviz.si ) in Vesela šola (www.veselasola.net). Tema letošnjega Mega kviza je pisava. Naloge lahko sami rešujete in upate celo na kakšno nagrado. Pri Veseli šoli pa pod zavihkom »za mulce« najdemo UČNE POTI. Tu so zbrane najrazličnejše zanimive teme iz letošnje in iz preteklih sezon. Vse teme so predstavljene tako, kot je za Veselo šolo primerno.

Sedaj pa še nekaj namigov za učence RS. Poznate knjigo Pravljice po telefonu? Bolj verjetno jo pozna kateri izmed staršev. To igrico pa se lahko greste tudi vi. Nonoti in none vas neverjetno pogrešajo. Zvečer jih pokličite in jim po telefonu preberite pravljico. Prepričana sem, da bodo nad tem navdušeni. Sedaj je čas, da preberete tudi tiste slikanice in knjige, ki so vam jih brali starši, pa jih zato sami niste prebrali. Čas je za vse tiste predebele zbirke pravljic, ki so se vam vedno zdele preobsežne. In čas je, da prelistate stare Cicibane, Cicidoje in Mavrice, ki jih niste prebrali. Veliko zabavnih nalog se skriva v teh otroških revijah in prepričana sem, da boste prav tu našli primeren eko članek, ki ga še morate prebrati za Eko BZ.

Kaj pa pripovedovanje za BZ? O tem se pogovorite z vašimi učiteljicami. Prepričana sem, da bo vsaka našla rešitev, ki bo v danem trenutku najboljša.

 

Knjižničarka Elvira

 
 
 

Deli