16. 10. – SVETOVNI DAN OŽIVLJANJA IN KROŽEK PRVE POMOČI

Na naši šoli poteka letos prvič krožek prve pomoči za učence višjih razredov. Srečujemo se vsak torek, 6. šolsko uro.

Cilj krožka je opozarjati mlade o pomenu prve pomoči in jih naučiti osnovnih ukrepov prve pomoči v teoriji in praksi, da bodo znali odreagirati v primeru manjše poškodbe ali večje nesreče.

Znanje, ki ga bodo učenci usvojili pa bodo lahko pokazali tudi na tekmovanju šolskih ekip prve pomoči, ki bo aprila 2020.

Do sedaj smo se skupaj z našim zunanjim sodelavcem,  g. Maticem Lebanom, ki je član ekipe prve pomoči RK Slovenija, dobili že trikrat. V tem času smo se seznanili s tem, kdaj pomagati, kako pristopiti do poškodovanca, kako pravilno dati človeka v položaj za nezavestnega. Ob 16. oktobru – svetovnem dnevu oživljanja, smo se učili kakšni so temeljni postopki oživljanja in kako uporabljati defibrilator.

Učenci z veseljem in radovednostjo sodelujejo, saj se zavedajo, da jim bodo ta znanja prišla prav v vsakdanjem življenju. Najbolj so navdušeni nad praktično predstavitvijo nudenja prve pomoči,  pa tudi, ko jim g. Leban opisuje konkretne primere, pri katerih je sam sodeloval in nekomu rešil življenje.

 

Zapisala Tadeja Štokelj,

mentorica krožka

 

 

 

 
 
 

Deli