»DREVO ZA CERJE«, POBUDA ZA OZELENITEV PARKA MIRU NA CERJU

 

 

Avgusta 2019 je hud požar prizadel področje Parka miru in Poti miru na Cerju. Uničil je skoraj 90 ha površin. Na območju, ki že od leta 2005  kot oaza miru sprejema učence in dijake Unesco šol iz vse Slovenije, zamejstva in tujine v okviru mednarodnega Unesco projekta Meja, je nastala škoda, ki jo vrednoti stroka preko požganih debel, in škoda, ki je še veliko večja.

Prav tu, na pogorišču,  smo učenci in dijaki Unesco središča Nova Gorica posadili prva tri drevesa in se tako prvi pridružili projektu Drevo za Cerje. Nova zasaditev, poimenovana Drevored hvaležnosti, bo zavarovana s suhograjenim kraškim zidom. Suhozidna gradnja je bila prav  4. septembra letos vpisana na reprezentativni seznam Unescove nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Na Podružnični OŠ Bilje smo se odločili, da se pridružimo akciji. Učence naše šole smo spodbudili k prispevanju prostovoljnih prispevkov po svojih zmožnostih (tudi nekaj centov bo dovolj…). Prispevke bomo zbirali do srede, 23. 10. 2019. Učenci bodo denar oddali v škatlo, ki jo bomo hranili v zbornici Podružnične OŠ Bilje.

Podarimo drevo, posadimo skupaj Drevored hvaležnosti na Cerju.

Sleherno drevo bo pripovedovalo zgodbo združenih moči učencev in dijakov Unesco

šol, saj nam je vsem mar za naravo in v težkih trenutkih znamo stopiti skupaj.

Kolektiv Podružnične OŠ Bilje

 

Lahko pa prispevate tudi vi,  starši: Kako do DREVESA ZA CERJE?

S klikom na www.drevozacerje.si sledite navodilom za izbor in nakup drevesa ali donacijo sredstev, ki bo namenjena postavitvi suhograjenih kraških zidov, pomembne zapuščine naših prednikov, ti bodo v prihodnje tako, kot so stoletja doslej, opravljali tudi pomembno nalogo varovanja pred širitvijo požarov.

 

Koordinator Unesco projekta Meja:                                                                    Vodja Unesco središča Nova Gorica

Suzana Černe, prof.                                                                                                         Anastazija M. Bevčar, prof.

Koordinator Unesco ASPnet šole

Mojca Z. Bizjak, prof.

 

 
 
 

Deli